Waar moet je op letten bij het kiezen van een afzuigkap?

Een afzuigkap is een onmisbaar onderdeel van uw keuken, zeker als je een open keuken of een woonkeuken heeft. Het laat geurtjes, stoom en vet verdwijnen. Omdat de afzuigkap zich op een prominente plaats in je keuken bevindt heeft deze zich langzaam maar zeker ontwikkeld tot een design object.


Waar op letten bij het kiezen van een afzuigkap?

Bij de keuze van de voor uw situatie meest geschikte afzuigkap spelen verschillende aspecten een rol, zoals de afmetingen van je keuken, het type afzuigkap en persoonlijke wensen of voorkeuren. Hieronder leggen wij uit waar je op moet letten.


Afmeting

Afzuigkappen bestaan in verschillende standaard maten. Bij het bepalen van het formaat afzuigkap dat in je situatie het meest geschikt is, is het van belang wat de breedte van uw kookplaat is. Voor een optimale werking dient de afzuigkap minstens zo breed te zijn als de kookplaat.


Type afzuigkap

Afzuigkappen zijn er in veel soorten en maten. Om het overzichtelijk te houden hebben we de afzuigkappen uit het assortiment van BCC ingedeeld in zes verschillende typen. Hieronder leest en zie je wat de belangrijkste kenmerken van deze typen zijn.


De schouwkap: deze wordt direct aan de wand boven de kookplaat gemonteerd en heeft een roestvrijstalen schacht waardoor de lucht naar boven stroomt.


De onderbouwkap: deze wordt onder een keukenkastje of vrij aan de muur gehangen. Deze afzuigkap heeft geen schacht.


De integreerbare afzuigkap: deze wordt ingebouwd in een kast boven het fornuis en kan naar voren worden opengeklapt.


De vlakscherm afzuigkap: deze verdwijnt volledig in de bovenkast en wordt uitgetrokken wanneer je hem nodig hebt.


De afzuigunit: deze wordt in een plat vlak boven een kookplaat ingebouwd, bijvoorbeeld in een kast of een wandelement.


De eiland afzuigkap: deze wordt direct boven het kookeiland gemonteerd en hangt aan de schacht die aan het plafond is bevestigd.


De afvoer van uw afzuigkap





Afzuigcapaciteit

Om geurtjes goed te kunnen verwijderen is het van groot belang om een afzuigkap te kiezen met een afzuigcapaciteit die voor uw keuken toereikend is. Voor afgesloten keukens kun je met een simpele rekensom de benodigde afzuigcapaciteit bepalen. Vermenigvuldig hiertoe de inhoud van je keuken (lengte x breedte x hoogte) met 10 (het aantal keer per uur dat de afzuigkap de lucht in je keuken behoort te vernieuwen). Zijn de afmetingen van je keuken bijvoorbeeld 4 x 3 x 2,5 meter, dan bedraagt de inhoud van je keuken 30 kubieke meter en heb je een kap met een afzuigcapaciteit van 300 kubieke meter per uur nodig. Heb je een open keuken, dan dien je rekening te houden met het totale te zuiveren luchtvolume. Wij raden je in dat geval aan een groot model te kiezen of meerdere afzuigunits te plaatsen.



Waar je verder op moet letten...

Het bepalen van de afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap luistert vrij nauw. Installeer je je afzuigkap te hoog, dan is de kap minder effectief. Installeert je je afzuigkap te laag, dan zuigt hij uitsluitend de rook en luchtjes die afkomstig zijn van het centrale gedeelte van uw kookplaat op. Bovendien is een te laag gemonteerde afzuigkap brandgevaarlijk. De ideale afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap verschilt per type kookplaat. Bij een elektrische kookplaat bedraagt de minimale afstand 60 cm en bij een gasfornuis is de minimale afstand tussen de afzuigkap en de kookplaat 65 cm.


Voorkom haakse bochten in het afvoerkanaal. Deze kunnen wervelingen veroorzaken die de werking van de afzuigkap negatief beïnvloeden en in de hand werken dat de afzuigkap minder stil opereert. Als de diameter van het afvoerkanaal en de afzuigslang niet overeenkomen heb je een verloopstuk nodig om deze met elkaar te verbinden. Voor deze verloopstukken kunt je terecht bij BCC. Sluit de afzuigkap altijd aan op een gescheiden afzuigkanaal en nooit op het centrale ventilatiesysteem. Doe je dit wel, dan vullen de kookluchtjes voor je het weet alle vertrekken van je woning.