Je vaatwasmachine is misschien wel je grootste vriend in de keuken. Elke dag, of tenminste een paar keer per week verandert ‘ie je vieze vaat in brandschoon servies. Maar heb je er ook wel eens over nagedacht om de vaatwasser zelf te reinigen? Hierdoor gaat ‘ie minder snel kapot en blijft je vaat schoon. Doen dus! Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? En wat je allemaal moet doen? Wij leggen het je stap voor stap uit!
Ben je niet zo van het voorspoelen en slingeren de spinazieblaadjes vaak in de vaatwasmachine? Maak dan je filter eens per week goed schoon met een afwasborstel. Rijst, kruimels en vettigheid blijven hier namelijk allemaal in achter en komen bij je volgende wasbeurt weer in het schone water terecht. Dit valt onder de categorie “kleine moeite, groot gebaar” - want je vaat is hier heel blij mee en daarmee jij ook! Bij de meeste vaatwassers is dit filter er gemakkelijk uit te halen en schoon te maken. Je vindt het filter op de bodem van je vaatwasser. Hier stroomt het vieze water weg na de spoelbeurt. Je haalt het filter eruit en spoelt het af of je maakt het schoon met wat afwasmiddel. Nu je toch bezig bent, kijk dan meteen eventjes naar het doseerbakje en of je in de rest van de vaatwasser viezigheid ziet liggen. Als je het doet, dan maar meteen goed!
Waar het vet en vuil in het filter gemakkelijk te verwijderen is, gaat dat niet zo gemakkelijk als er vuil in je afvoerslang zit. Oplossing: één keer per kwartaal een programma op de hoogste temperatuur wassen zonder vaat, maar met vaatwasmachinereiniger. Alle vettige aanslag lost hierdoor op en weg zijn de vieze geurtjes en vettige aanslag. Geen vaatwasmachinereiniger in huis? Je kan ook een bakje schoonmaakazijn in je lege vaatwasser zetten en een heet programma draaien.
Je kunt de deurrubbers van je vaatwasser maar beter brandschoon houden, want voor je het weet heb je Rob Geus in je keuken staan met de welbekende ‘hier word ik echt niet blij van’-uitspraak. Al is het voor je eigen portemonnee ook erg handig om de deurrubbers goed te onderhouden. Als je eenmaal vuil in je rubbers hebt, gaat dit er meestal niet vanzelf weer uit. Zo kan je vaatwasser aardig gaan stinken of kunnen de rubbers kapot gaan waardoor je vaatwasser tijdens de spoelbeurt kan gaan lekken. Het voorkomen hiervan is super makkelijk, je hebt alleen maar een (oude) tandenborstel nodig! Een tandenborstel past precies tussen de rubbers en zo haal je gemakkelijk al het vuil eruit. Wat schoonmaakmiddel erop en klaar is kees!
Als je merkt dat je vaat er niet meer zo schoon uitkomt, kan het zijn dat de sproeiarmen verstopt zitten. De sproeiarmen hangen onder de vaatlades en ze zien eruit als propellers. Ze kunnen verstopt zitten met vuil, maar ook kalkaanslag kan ervoor zorgen dat ze het niet meer optimaal doen. Met een beetje pech moet je de vaatwasser inkruipen om je sproeiers los te maken, maar de meeste vaatwassers van tegenwoordig hebben een handig kliksysteem. Het fijne is dan ook wel weer dat je dit maar 1 a 2 keer per jaar hoeft te doen. Met een satéprikker maak je de gaatjes weer vrij van vuil en kan de vaatwasser weer op volle kracht draaien.
Jaja, hier nog even grootmoeders tip! Voor een glimmende en frisse vaat leg je een halve citroen tussen de vaat in de vaatwasser. De citroen zorgt ervoor dat je vaatwasser lekker fris ruikt. Leg de citroen in je bestekbakje en als de citroen na een paar wasbeurten op is, gooi je hem gewoon weg!
Op deze website gebruikt BCC cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Lees meer in onze cookie statement.