Herken je dit? Je ligt lekker in je bed en begint je wasmachine opeens te bonken. Niets is vervelender dan een wasmachine die veel lawaai maakt en door het huis lijkt te ‘wandelen’ tijdens het centrifugeren. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken van lawaai en krijg je praktische tips om je wasmachine weer zo stil mogelijk te krijgen.
Controleer of de wasmachine waterpas staat
Een van de belangrijkste oorzaken van lawaai is een wasmachine die niet waterpas staat. Als de machine wiebelt, zullen de trillingen tijdens het draaien en centrifugeren sterker zijn. Dit is een eenvoudige en quick-fix. Het enige dat je nodig hebt is een waterpas. Ga als volgt te werk:
- Plaats een waterpas op de wasmachine en controleer of de machine recht staat(*zie afbeelding). Als de wasmachine niet goed waterpas staat, kun je de pootjes aan de onderkant verstellen. Draai net zo lang aan de voetjes tot de wasmachine stabiel en vlak staat. Vergeet niet de borgmoeren (als die aanwezig zijn) weer vast te draaien.
Extra tip:
- Heb je een gladde vloer, bijvoorbeeld van tegels of laminaat? Overweeg dan een anti-vibratiemat. Deze mat absorbeert trillingen en zorgt voor extra stabiliteit.
Je wasmachine staat waterpas als het belletje in het midden zit zoals je op onderstaande afbeelding ziet. Stel de pootjes bij als dit niet het geval is.

Let op onbalans in de trommel
Als er te veel wasgoed aan één kant van de trommel zit, ontstaat er onbalans. Dat kan resulteren in extra herrie en heftige trillingen, vooral tijdens het centrifugeren.
- Zorg ervoor dat je de was gelijkmatig verspreidt. Stop bijvoorbeeld niet één groot item (zoals een dekbedovertrek) alleen in de wasmachine, maar voeg er wat handdoeken of andere kleinere stukken textiel bij. Op die manier verdeelt het gewicht zich beter tijdens het draaien.
Automatische onbalansherkenning:
- Veel moderne wasmachines hebben een onbalanssysteem, dat de trommel opnieuw ronddraait om de lading te herverdelen voordat het centrifugeproces start. Controleer in de gebruiksaanwijzing of jouw machine dit heeft.
Controleer de trommel op losse voorwerpen
Regelmatig gebeurt het dat kleingeld, ritsen, of bijvoorbeeld een metalen beha-sluiting tijdens het wassen los in de trommel rondspat. Dat kan een klapperend of tikkend geluid geven.
- Controleer voor elke wasbeurt de zakken op muntjes, sleutels en andere voorwerpen.
- Gebruik een waszakje voor kledingstukken met losse onderdelen zoals beha’s of kleding met grote knopen of ritssluitingen.
- Als je tijdens het wassen een hard getik hoort, pauzeer dan (als dat kan) het programma en kijk of je iets los in de trommel ziet liggen.
Controleer de schokdempers en lagers
Is je wasmachine al wat ouder, dan kunnen de schokdempers of de lagers versleten zijn. Vooral versleten lagers maken een schurend, bonzend of piepend geluid.
Hoe herken je versleten lagers?
- Je hoort een soort bonkend of schurend geluid, vooral bij hoog toerental.
- Je merkt dat de trommel meer speling heeft als je deze met de hand heen en weer beweegt.
Wat kun je doen?
- Als je vermoedt dat de lagers versleten zijn, is het verstandig om een monteur in te schakelen. Soms kunnen de lagers worden vervangen, maar als de machine al heel oud is, kan een nieuwe wasmachine op de lange termijn goedkoper zijn. Check je handleiding om te kijken hoe je een monteur kunt inschakelen.
Geluidsniveau vergelijken
Als je toe bent aan een nieuwe wasmachine, of je ontdekt dat repareren te duur wordt, let dan op het geluidsniveau (in decibel, dB) tijdens het centrifugeren. De meeste moderne wasmachines hebben een geluidsniveau tussen de 70 en 79 dB, maar er zijn ook extra stille modellen die nog minder decibel produceren.
Let op het energielabel:
- Naast het geluidsniveau geeft het energielabel van de wasmachine informatie over het verbruik en de efficiëntie. Een energiezuinige (A- of B-label) en stille machine kan je op termijn veel kosten en irritatie besparen.
Eenvoudige onderhoudstips
Met een paar simpele onderhoudsmaatregelen kun je het geluidsniveau van je wasmachine beheersbaar houden én de levensduur verlengen.
- Maak de filter schoon: de filter aan de voorzijde (meestal onderin achter een klepje) kan verstopt raken, wat onnodige trillingen en pompgeluiden kan veroorzaken.
- Voer af en toe een reinigingsprogramma uit: wasmachinereiniger of een lege was op 90°C helpt om vetluis en aanslag te verminderen. Een schonere machine draait soepeler en maakt vaak minder lawaai.
- Controleer de rubberen randen: droog deze na gebruik even af en houd ze schoon. Zo voorkom je schimmel en vieze geurtjes, maar ook vervorming van de manchet.
- Voorkom overbelading: te veel was in de trommel leidt tot meer slijtage en meer lawaai tijdens het centrifugeren.
Wanneer kun je het beste de monteur bellen?
Als je bovenstaande tips hebt geprobeerd en je wasmachine blijft extreme herrie maken, dan kan er sprake zijn van een technisch probleem. Ook als je een duidelijke piep, bonk of metaal-op-metaal geluid hoort, is het verstandig om een professional in te schakelen. Laat je wasmachine niet te lang onnodig doordraaien in deze staat; verdere schade kan de reparatiekosten hoger maken of zelfs onherstelbaar zijn.
Nog even op een rijtje:
- Controleer altijd eerst of de wasmachine waterpas staat en of er geen onbalans in de trommel is.
- Luister goed naar het type geluid: tikkend, bonkend, piepend, of schurend kan wijzen op specifieke oorzaken (bijvoorbeeld losse voorwerpen, onbalans, versleten lagers).
- Met regelmatig onderhoud en een goede belading voorkom je veel problemen.
- Twijfel je of is je machine toe aan vervanging? In ons assortiment wasmachines vind je stille, energiezuinige modellen voor elke situatie en elk budget.
Een wasmachine hoeft echt geen oorverdovende herrie te maken. Met de juiste tips en het juiste onderhoud draait je was weer rustig z’n rondjes!