Tips om de wasmachine goed te onderhouden

Een wasmachine is onmisbaar in de meeste huishoudens. Het is dan wel zo fijn wanneer het apparaat goed zijn werk blijft doen en lang mee gaat.


Je wilt niet te maken krijgen met stank, kalkaanslag, verstopping of donkere vlekken in de kleding. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de wasmachine goed te onderhouden. We hebben de stappen voor het schoonmaken van de wasmachine voor je op een rij gezet, zodat je ervoor kunt zorgen dat je wasgoed altijd fris gewassen wordt.


Het voorkomen van kalkaanslag

Er kan kalkaanslag ontstaan op het verwarmingselement van de wasmachine door een combinatie van verhitting en kalk in het water. Hierdoor duurt het langer voor het water warm is en kost dit meer energie. Het was resultaat kan minder worden, maar het kan ook zorgen voor hogere energiekosten. Uiteindelijk kan hierdoor zelfs het verwarmingselement kapot gaan.

 

Op de meeste plaatsen in Nederland zit er niet veel kalk in het water, waardoor de kalkaanslag kan meevallen. Heb je wel last van kalkaanslag? Dan zijn er verschillende manieren om dit op te lossen.



Wasdosering en waterhardheid



Was op een lagere temperatuur

Een hoge temperatuur kan zorgen voor meer kalkaanslag. Wanneer je wilt voorkomen dat er veel kalkaanslag zal ontstaan, kun je dus regelmatig op een lagere temperatuur wassen. Om dit te doen kun je de temperatuur instellen van 30 tot 40 graden Celsius.


Gebruik voldoende wasmiddel

Wasmiddel kan helpen om kalkaanslag te voorkomen. Dit komt doordat er ingrediënten in het wasmiddel aanwezig zijn die kalk kunnen voorkomen. Je kunt op de verpakking zien hoeveel wasmiddel je nodig hebt voor de waterhardheid. De waterhardheid in jouw regio kun je online terugvinden, zodat je zeker weet dat je goed doseert.


Ontkalken van de wasmachine

In het geval dat er al veel kalkaanslag aanwezig is, kun je verschillende middelen gebruiken om te ontkalken. Dit kun je doen door een was te draaien met een speciaal ontkalkend middel en een lege trommel. Of nog makkelijker; je gebruikt een kopje soda, azijn of twee vaatwastabletten. Je kunt hiervoor een wasprogramma kiezen van minimaal 60 graden Celsius. Wanneer de wasmachine klaar is, kun je het beste nog een keer hetzelfde wasprogramma laten draaien zodat alle resten van de ontkalker echt weg zijn.


https://www.youtube.com/watch?v=dJyPmCHmUKM


Voorkom kalk met een kalkmagneet of waterontharder

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Om ervoor te zorgen dat er weinig kalkaanslag in de wasmachine ontstaat, zijn er speciale antikalkmagneten. Het kalk krijgt op deze manier niet de mogelijkheid om zich af te zetten en verdwijnt samen met het waswater uit de machine. Een waterontharder is ook een goede optie om kalkaanslag te voorkomen. Deze neutraliseert kalk in het water waardoor kalk zich niet hecht aan de wastrommel en je kleding.


AEG Softwater technologie

Wanneer je een AEG wasmachine met Softwater technologie hebt, heb je nog een extra manier om kalkaanslag te voorkomen. Het programma maakt het water namelijk ‘zacht’ met behulp van zout. Dit zorgt ervoor dat je kleding langer mooi blijft, maar het zorgt er ook voor dat het water minder hard is waardoor kalkaanslag tegengegaan wordt.


Stank en vlekken voorkomen

Je wil natuurlijk dat je kleding fris uit de wasmachine komt. Nare geurtjes en donkere vlekken zijn daarom niet welkom. Deze ontstaan door vetluizen. Deze micro-organismen ontstaan door restjes vuil en wasmiddel op vochtige plekken. Je kunt stank en vlekken op de volgende manieren tegengaan:



Maatregelen om regelmatig toe te passen

De volgende tips kun je regelmatig gebruiken om de wasmachine vetluisvrij te houden:


https://www.youtube.com/watch?v=YUuMW-BGGsU


Programma's voor wasdosering

Sommige wasmachines hebben een speciaal programma om de wasdosering te regelen. Dit zijn de programma’s iDos bij Bosch en Siemens, TwinDos bij Miele en Autodose bij AEG. Met behulp van automatische wasdosering komt het wasgoed altijd schoon uit de wasmachine. Je kunt hierdoor namelijk niet te weinig wasmiddel gebruiken. Het zorgt er echter ook voor dat er niet te veel wasmiddel gebruikt wordt, waardoor de kans op vetluis een stuk kleiner wordt. Het kan ook zorgen voor minder waterverbruik, omdat je nu niet meer extra hoeft te spoelen om het teveel aan wasmiddel kwijt te raken.


Programma’s voor wasmachinereiniging

Steeds meer wasmachines hebben een programma waarmee je de wasmachine grondig kunt reinigen. Merken zoals Bosch, Siemens, Samsung, Miele en AEG bieden de mogelijkheid om van zo’n programma gebruik te maken. De programma’s zijn gericht op een juiste hoeveelheid water, temperatuur en manier van spoelen om de trommel zo goed mogelijk te kunnen reinigen. Wij raden aan om per 2 weken tot 1 keer per maand de trommel te reinigen.



Een verstopping oplossen

Een verstopping kan erg vervelend zijn. Hierdoor kan de wasmachine het water niet goed meer afvoeren. Het kan ook zorgen voor vervelende luchtjes. Gelukkig zijn er manieren om het op te lossen:



Verstopping van onderdelen voorkomen

Natuurlijk is het nog beter om een verstopping te voorkomen. Door te controleren of onderdelen van de wasmachine niet verstopt raken, kun je ervoor zorgen dat de wasmachine langer meegaat. Let er van tevoren dus goed op dat er geen losse voorwerpen in je kleding achterblijven, aangezien hierdoor de trommel, het rubber en zelfs de pomp beschadigd kunnen raken. Verder is het ook verstandig om ieder half jaar het zeefje te controleren. Dit zeefje kun je vinden in de watertoevoer bij de aansluiting van de waterkraan. Als laatste is het ook van belang om het pluizenfilter regelmatig na te kijken.