Niets is fijner dan wasgoed dat schoon uit je wasmachine komt. Heb je lastige vlekken en vieze geurtjes in je kleding? Dan is het goed om te weten hoe je dit uit je kleding krijgt. Bovendien gaat je kleding langer mee door het op de juiste wijze te wassen. Wij hebben onze beste wastips voor je op een rijtje gezet om jouw kleding weer schoon te krijgen.
Azijn is een echt wondermiddel. Het zorgt voor de bestrijding van bacteriën en schimmels en lost kalk op. Azijn verwijdert nare geurtjes uit kleding en reinigt je wasmachine. Zeker een aanrader om af en toe een scheutje azijn in de wasmachine te gieten. Let op: kies wel voor natuurazijn en geen chemisch schoonmaakazijn. Dit type is namelijk juist slecht voor je machine.
Hoe krijg je hardnekkige bloedvlekken uit je kleding? Het is belangrijk zo’n vlek eerst goed voor te behandelen. Dit doe je door de kleding een half uur in koud water te laten weken. Bij een verse bloedvlek moet dit voldoende zijn en kun je hem daarna in de was gooien. Heb je een al opgedroogde bloedvlek? Ook dan laat je het kledingstuk weken in koud water maar je wrijft het ook in met galzeep. Laat dit even inwerken en spoel het uit. Na een wasbeurt moet het eruit zijn.
Rode wijn op je kleding? Onderneem gelijk actie door zout over de vlek te strooien. Het zout zuigt de vlek als het ware op. Was de kleding daarna normaal. Is de wijnvlek al opgedroogd? Dan kun je een eetlepel wasmiddel mengen in een bak koud water en het kledingstuk een uur laten weken. Wrijf met een borsteltje over de vlek en spoel na met koud water. Daarna even in de wasmachine. Deze methode werkt ook voor wortel-, tomaten- en ketchup vlekken.
Bij een grasvlek op lichte kleding heb je alleen tandpasta met bleekmiddel en menthol nodig. Smeer de tandpasta op de vlek, laat een uur intrekken en spoel na met warm water. Voor een donker kledingstuk kun je galzeep gebruiken. Dit middel verwijdert eenvoudig hardnekkige vlekken.
Het enige wat je nodig hebt om kauwgom van je kleren af te krijgen is een plastic zak en een vriezer. Door het kledingstuk een nacht in de plastic zak in de vriezer te leggen, wordt de kauwgom hard en kun je het er zo af schrapen. Mochten er nog resten overblijven dan kun je deze er met een doek met spiritus afboenen. Daarna nog even in de wasmachine en je hebt een kledingstuk zonder kauwgom.
Zweetlucht kan erg hardnekkig zijn waardoor het zelfs na een wasbeurt nog in je kleding blijft hangen. Bacteriën zijn de oorzaak van de stank en deze moet je bestrijden. Dit doe je door een bak te vullen met warm water en een glas azijn. Laat je kleding hier een uur in weken. Laat het daarna nog en keer meedraaien met de reguliere was. Deze tip werkt vooral voor donkere kleding. Heb je witte kleding dan kun je citroenzuur gebruiken om de bacterie te bestrijden. Week het kledingstuk in een bak warm water met een scheutje citroenzuur en de stank verdwijnt.
Blijft jouw kleding muf ruiken na het wassen? Dan heeft je wasmachine waarschijnlijk een reinigingsbeurt nodig. Draai regelmatig een 90 graden was om bacteriën te doden, reinig met natuurazijn, leeg de filters, maak de rubberen rand om het deurtje schoon en laat de machine regelmatig luchten. Benieuwd naar nóg meer tips? Lees dan hoe jij je wasmachine het beste kan onderhouden.
Op deze website gebruikt BCC cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Lees meer in onze cookie statement.