Wat is een HEPA-filter?

Als je allergisch bent voor stof, is het belangrijk dat jouw stofzuiger een HEPA-filter heeft. Maar wat is een HEPA-filter, en hoe werkt het?


Schone lucht

Tijdens het stofzuigen zuig je vuil en stof op, maar tijdens het zuigen blaast de stofzuiger ook weer lucht naar buiten. Om te voorkomen dat er weer stof via de schone lucht naar buiten komt, wordt de lucht eerst gefilterd. Dit wordt eerst gedaan door stofzuigerzak of stofbak (als je een stofzuiger zonder zak hebt), waarna de lucht door de motor- en de uitblaasfilter gaat.


HEPA-filters

Naast ‘normale’ motorfilters en uitblaasfilters, heb je ook stofzuigers met HEPA-filters. HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air en is geschikt voor als je allergisch bent voor stof. Het fijne raster van dit filter zorgt ervoor dat zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht worden gefilterd en vastgehouden. Hoe hoger het HEPA-filter (13, 14 of 15), hoe beter hij filtert.



Jaarlijks vervangen

Om ervoor te zorgen dat een HEPA-filter zoveel mogelijk stof uit de lucht filtert, is het belangrijk dat je hem goed plaatst zodat er geen lucht langs kan stromen. Ook moet je hem na ongeveer een jaar vervangen, afhankelijk van je gebruik. Tussentijds kun je hem ook schoonmaken. Een schoon HEPA-filter zorgt er ook voor dat je stofzuiger zijn zuigkracht behoudt.


HEPA-filters schoonmaken

Je heb niet-wasbare HEPA-filters, maar ook filters die je wel schoon kunt maken. Hoe je dit doet, lees je in de gebruiksaanwijzing van je stofzuiger. In de meeste gevallen kun je de filter uit het frame halen en die met water voorzichtig schoonmaken met een zachte borstel. Laat daarna de filter goed drogen voordat je hem weer in het frame klikt en terug plaatst in de stofzuiger. Wat je ook kunt doen, is het stof eraf halen met een zachte borstel of stofdoek. Zonder het gebruik van water.


Stofzuiger met of zonder zak

Als je allergisch bent, is het advies om een stofzuiger met zak én HEPA-filtersysteem te nemen. Je komt met deze stofzuiger namelijk niet veel in aanraking met stof, omdat je de volle zak meteen in de prullenbak gooit. Bij een stofzuiger zonder zak moet je – zodra de opvangbak vol stof zit – deze legen. Hierbij komt vaak veel stof vrij.